Technologia

Technologia naszych urządzeń

właściwości i zastosowanie

Nasze urządzenia bazują na technologii ozonu, plazmy oraz jonów wody hydroksylowej. Wszystkie one zostały poniżej opisane, żeby przybliżyć Państwu działanie tych nowoczesnych metod stosowanych z coraz większą popularność  w zastosowaniach domowych przez osoby dbające o zdrowie swoje i swoich najbliższych.

Pozostałe ogólnodostępne metody oczyszczania żywności nie usuwają pestycydów, co niekorzystnie wpływa na zdrowie człowieka.

Mycie w słonej wodzie
Nie usuwa wszystkich pestycydów

Mycie w wysokiej temperaturze
Sterylizacja bez możliwości
usunięcia pestycydów

Inne środki czyszczące
Nadmierne szkody dla
ludzkiego zdrowia

Zastosowanie technologii ozonu

pomoc dla zdrowia

Żywy tlen, znany również jako ozon lub silny tlen, składa się z dwóch cząsteczek tlenu (O2) niosący jeden atom tlenu (O). Aktywny tlen ma silną zdolność bakteriobójczą, 300 razy większą niż chlor gazowy.

Żywy tlen rozpuszcza się w wodzie, tworząc wodę ozonem, co jest rodzajem sterylizującego środka o silnym działaniu zabijającym wszelkiego rodzaju patogenne mikroorganizmy. Ozon ma specyficzny zapach, dlatego wrażliwym osobom nie będzie go łatwo zaakceptować.

Płyta powietrzna produkuje mikro pęcherzyki, aby zmyć pozostałości na powierzchni owoców i warzyw. Degradacja pestycydów używając silnej zdolności ozonu do rozkładu. Degradacja hormonu, sterylizacja i dezynfekcja, naturalna produkcja tlenu podczas mycia bez dodatku żadnych chemikaliów, bez pozostania szkodliwych substancji.

Innowacyjna technologia jonów hydroksylowych

przełom dla zdrowia

Technologia hydroksylowej wody jest również nazywana technologią elektrolizy. Rynek nazwał ją plazmą i stworzył wodny katalizator, także zwany skokami cząstek technologii wody hydroksylowej. Struktura molekularna szkodliwych substancji takich jak pestycydy i bakterie będą zniszczone. Jony wodoru i tlenu zostaną pozbawione jonów wodoru w połączeniu z redukcją wody, aby zrealizować funkcję detoksykacji i sterylizacji.

Zasada oczyszczenia plazmą

w urządzeniach ECO 04

Usuwa pozostałości pestycydów, sterylizacji, ciężkich metali i hormonów, nadrabia gorsze efekty czyszczenia spowodowane brakiem aktywnego tlenu.

360°wir dezynfekcji natryskowej

Myj żywność w pełnym zakresie 360 °. Obraca się również przez mycie, aby mieć pewność, że nie jest uszkodzone przez nadmierne tarcie.

Obiegowa pompa wody

Pompa cyrkulacyjna wody może wspomagać wewnętrzny przepływ wody w maszynie, tworząc krążenie wody.
W połączeniu z technologią wody hydroksylowej może wytworzyć jon wodorotlenkowy całkowicie rozpuszczalny w wodzie, aby owoce i warzywa mogły być wyczyszczone we wszystkich kierunkach bez martwego kąta.

Zalety oczyszczania plazmy

Podczas procesu wielofunkcyjnej sterylizacji / dezynfekcji nie wytwarza się żadne substancje hormonalne. Urządzenie pozwala na bezpieczny i wygodny program antywirusowy nawet w zimnej wodzie i zapobiega produkcji hormonów środowiskowych.
Główną zaletą jest eliminacja pestycydów i toksycznych pozostałości chemicznych nie niszcząc przy tym zapachu żywności.

  1. Podczas procesu sterylizacji / dezynfekcji nie wytwarza się żadnych substancji hormonalnych.
  2. Bezpieczny i wygodny program antywirusowy nawet w zimnej wodzie
  3. Wielofunkcyjna sterylizacja / dezynfekcja
  4. Eliminacja pestycydów i toksycznych pozostałości chemicznych
  5. Oprócz zapachu
  6. Sterylizacja zimną wodą – aby zapobiec produkcji hormonów środowiskowych
  7. Operacja jest prosta -10-20 minut do ukończenia
  8. Żywotność produktu – półtrwały

Zastosowanie w praktyce

nie tylko żywność

Powyższa technologia pozwala na kompleksowe oczyszczanie wielu rodzajów żywności:

Mięso
Degradacja hormonu
Przedłużenie terminu spożycia

Owoce i warzywa
Degradacja pestycydu
Usuwa metale ciężkie

Zboża
Usuwa nadmierny chrom
Usuwa metale ciężkie

Zastawa stołowa
Usuwa bakterie
Usuwa osad

Porównanie techniczne

wydajność

Przedstawiona grafika prezentuje parametry techniczne wydajności pracy generatora ozonu i plazmy.

Historia rozwoju technologicznego

jak to się zaczęło

W 2015 roku główną technologią oczyszczacza do owoców i warzyw był ozon, dezynfekcja natryskowa 360° i technologia wody hydroksylowej.

Ozon jest wytwarzany przez wewnętrzny rdzeń generatora ozonu. Generator ozonu wykorzystuje wysokie ciśnienie jonizacyjne (lub chemiczne, czy też reakcję fotochemiczną), aby rozłożyć tlen w powietrzu i wodzie w ozon.

Z generatorem ozonu jako głównym urządzeniem, ozon jest wyprowadzany do głównego cylindra silnika w zoptymalizowany sposób łączenia strumienia powietrza przez rurociągi, dzięki czemu ozon może być równomiernie uwalniany w wodzie z głównego cylindra silnika.

Podczas dezynfekcji, umieszcza się owoce i warzywa do głównej maszyny, aby włączyć funkcję ozonu, a kamień bąbelkowy generuje takie same bąbelki o dużej gęstości, które są równomiernie rozmieszczane wokół owoców i warzyw, aby osiągnąć kompleksową sterylizację w celu usunięcia rolniczych pozostałości.

Technologia ozonowa jest również szeroko stosowana w wodzie pitnej, ściekach, utlenianiu przemysłowym, przetwarzaniu i konserwacji żywności, medycynie, branży kosmicznej, sterylizacji i innych dziedzinach. Ozon był szeroko stosowany w różnych branżach i ma silne właściwości sterylizacyjne, jednak efektem jego jest specyficzny zapach, który wrażliwe osoby nie tolerują. Ozon jest wysoce utleniający i powoduje korozję powietrza na prawie wszystkich metalach oprócz złota i platyny.

Dezynfekcja natryskowa 360 ° służy głównie do czyszczenia osadów i brudnych substancji z powierzchni owoców i warzyw.

Technologia jonu wody hydroksylowej oparta jest wyłącznie na wodzie, bez dodatkowych substancji chemicznych. Molekuły wody rozkładają się na rodniki hydroksylowe lub coś podobnego generując grupę rozproszonych cząsteczek.

Rodniki hydroksylowe mają silną zdolność oksydacyjną i mogą skutecznie rozkładać 99% bakterii, 95% pozostałości pestycydów i 75% hormonów na powierzchni wody. Gdy generator jonów wody hydroksylowej działa, woda rozkłada się na dużą liczbę wolnych rodników hydroksylowych. Wolne rodniki hydroksylowe opierają się na mikropęcherzykach, aby otoczyć mocno pestycydy i bakterie, tym samym niszcząc wiązania chemiczne pestycydów na powierzchni owoców i warzyw, rozkładając je na wodę i dwutlenek węgla. Zdolność utleniania rodników hydroksylowych jest silna, może zabić 99% bakterii, 95% pozostałości pestycydów i 75% hormonów.W procesie technologii wody hydroksylowej, powstaje duża liczba opalizujących mikropęcherzyków, które są bardzo aktywne. Podczas procesu oczyszczania, wzrost hormonu, klenbuterolu, substancji szkodliwych, pozostałości rolniczych i związków organicznych na skórce owoców i warzyw zostanie rozbita i zniszczona. Jako, że technologia wody hydroksylowej wykorzystuje wodę jako bazę, nie powstają żadne chemiczne reakcje, co jest główną cechą szeroko używaną w oczyszczaczu do owoców i warzyw. Technologia wody hydroksylowej będzie również jedną z głównych technologii w przyszłym rozwoju maszyny do dezynfekcji owoców i warzyw.

W 2016 roku, w oryginalnej technologii ozonowania i wody hydroksylowej, funkcja obiegowej pompy wodnej 360°, jest podobna do dezynfekcji natryskowej 360 °, co jest również głównym zadaniem. Jednakże technologia została ulepszona i zoptymalizowana. Przede wszystkim, dezynfekcja natryskowa jest napędzana silnikiem do obracania struktury myjącej. Woda będzie rozpryśnięta na górną część urządzenia, a następnie swobodnie spryskana na powierzchnię warzyw i owoców przez inercję podczas obrotu. Podczas pracy maszyna elektryczna będzie wydawać nieznacznie hałas.

Pompa obiegowa wody różni się od dezynfekcji natryskowej 360 °. Pompa cyrkulacyjna pobiera wirnik korpusu pompy jako obracające się łożysko i napędza wewnętrzny przepływ maszyny przez gaz. Połączone zastosowanie z technologią wody hydroksylowej może całkowicie rozpuścić rodnik hydroksylowy w wodzie. Z kolei hałas w czasie pracy jest niewielki, bez szkody dla owoców i warzyw.

Pompa obiegowa wody oraz technologia wody hydroksylowej są jednocześnie i stale unowocześniane i doskonalone. Technologia wody hydroksylowej jest jedną z głównych technologii do dezynfekcji owoców i warzyw, z naciskiem na siatkę elektrolityczną, gdzie wielkość powierzchni elektrolitycznej wpływa bezpośrednio na wydajność oczyszczania całej maszyny. W 2016 roku na podstawie oryginalnej siatki elektrolitycznej zwiększono jej powierzchnię i zaktualizowano konstrukcję. Z niewielkiego obszaru siatki elektrolitycznej, rozszerzył się on do obecnych rozmiarów. Bez względu na zmiany w wyglądzie czy wydajności oczyszczania, które zostały wprowadzone, technologia hydroksylu wodnego jest szeroko stosowana w przemyśle i nadal rozpoznawana przez konsumentów.

Od 2017 do 2019 roku, w połączeniu z poprzednimi podstawowymi technologiami, rozwój późniejszego etapu produktu opiera się głównie na technologii hydroksylowej wody + pompie cyrkulacyjnej jako głównym rdzeniu technologii.

Dezynfekcja ozonem i natryskiem 360 ° to podstawowe technologie selektywne. Różne technologie mają swoje niezastąpione funkcje i efekty, a rozwój maszyny do oczyszczania owoców i warzyw będzie długim procesem, w celu połączenia różnych podstawowych technologii, aby osiągnąć idealny efekt oczyszczania.

W przyszłości oczyszczacz do owoców i warzyw będzie rodzinnym codziennym sprzętem AGD. Oczyszczanie będzie ważnym wyznacznikiem na rynku maszyn do dezynfekcji owoców i warzyw. Technologia wody hydroksylowej będzie główną technologią szeroko używaną w dezynfekcji owoców i warzyw. Ulepszanie i optymalizacja wykonania produktu, jest celem i misją rozwoju maszyny do dezynfekcji owoców i warzyw w przyszłości.

MultiCoop Jerzy Hanus
35-232 Rzeszów, ul. Owocowa 50
NIP 813-156-30-67

Tel. +48 664 952 781
e-mail: biuro@vividi.pl

Pracujemy od poniedziałku do piątku od 9.00 do 17.00

Vividi.pl © Copyright 2021