FAQ

Najczęściej zadawane pytania

nasze odpowiedzi

Dostajemy bardzo dużo pytań o nasze urządzenia dlatego w tym dziale odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania. Jeżeli na jakieś pytanie nie ma odpowiedzi zapraszamy do kontaktu.

Czym się oba modele różnią od siebie?

Po pierwsze największą różnicą jest technologia oczyszczania. VIVIDI ECO 04 wykorzystuję technologię plazmy i ozonu, natomiast model VIVIDI ECO 05 technologię jonów hydroksylowych, która jak potwierdziły badania jest około 10-20% skuteczniejsza w oczyszczaniu żywności. Koleją różnicą jest funkcjonalność. W ECO 04 mamy możliwość ozonowania różnych rzeczy na zewnątrz, ponieważ model ten posiada zewnętrzy zawór wyprowadzający ozon. Możemy również ozonować lub plazmować samą wodę do innych celów. Model ECO 05 nie posiada elementu ruchomego jakim jest kosz na produkty. Za cyrkulację wody odpowiada pompa cyrkulacyjna. W modelu tym klapa zamyka się automatycznie sama. Model ten posiada również pompę do automatycznego opróżniania wody po oczyszczeniu. W modelu ECO 04 robimy to sami grawitacyjnie po otwarciu zaworu. Różnią się ponadto wyglądem i delikatnie rozmiarem i pojemnością. Różnica też jest w poborze energii elektrycznej.
Wybór oczywiście należy da was.

Z czego jest tworzona w tych urządzeniach plazma, ozon i jony hydroksylowe?

Jak wynika z opisu technologii urządzenia oczyszczają naszą żywność tylko w sposób naturalny. Ozon, plazma są wytwarzane z powietrza a dokładnie z tlenu zawartego w powietrzu natomiast jony hydroksylowe powstają z wody. W urządzeniach są wbudowane generatory, które przetwarzają tlen w ozon, plazmę oraz wodę w jony.

W jaki sposób potwierdzono skuteczność tej technologii?

Ozon i plazma są znane od dawna. Ich skuteczność została przebadana i udowodniona. Można na ten temat znaleźć w Internecie mnóstwo publikacji naukowych. Jony hydroksylowe są stosunkowo nową i młoda technologią. Jednak jej skuteczność również została naukowo potwierdzona.

Chwalicie się Państwo, że zleciliście własne badania w Polskim laboratorium. Gdzie te badania można zobaczyć?

Badania zostały zlecone w niezależnym Państwowym laboratorium Zakładu Dietetyki,
Instytut Nauk o Zdrowiu, Laboratorium Badań Innowacyjnych w Dietetyce, Przyrodniczo-Medyczne Centrum Badań Innowacyjnych, Kolegium Nauk Medycznych przy Uniwersytecie Rzeszowskim.
Wynik tych badań potwierdził skuteczność naszych urządzeń. Z uwagi na to, że badania te są bardzo drogie i stanowią naszą własność i nie chcemy, aby ktoś mógł je wykorzystać nie możemy ich upublicznić. Jednak, jeśli ktoś by chciał je poznać to nie ma najmniejszego problemu są one dostępne do wglądu w naszej firmie dla każdego chętnego.

Jak to możliwe, że te urządzenia oczyszczają żywność również wewnątrz?

Nośnikiem oczyszczającym jest woda. Proszę pamiętać, że w każdym produkcie żywnościowym jest również woda. Ozon, plazma jak również jony hydroksylowe przenikają przez skórkę do wewnątrz każdego produktu. W czasie tego procesu wszystkie szkodliwe substancje zostają rozpuszczone. Skuteczność tego rozpuszczenia jest uzależniona od jakości użytych produktów. Jednym słowem technologia ta pozwala wnikać w strukturę produktów żywnościowych.

Urządzenia, które macie są różnej technologii i ceny. Które zatem jest lepsze, które wybrać?

Wyniki badań potwierdziły, że oba urządzenia ECO-04 i ECO-05 mają podobną skuteczność w oczyszczaniu żywności. Jednak podsumowując i biorąc pod uwagę wszystkie elementy: techniczne, wyposażenia, możliwości, technologiczne, pojemności –  urządzeniem lepszym jest model ECO-05.

Macie w ofercie dwa urządzenia. Na filmach pokazujecie trzecie urządzenia ECO 03. Dlaczego nie ma go w sprzedaży?

Wynika to właśnie z przeprowadzonych badań. Urządzenie ECO 03 wykorzystuje technologie oczyszczania tylko za pomocą ozonu. Urządzenia, które wykorzystują tylko tą technologię są dostępne na naszym rynku. Co prawda są mniej skuteczne choćby z tego względu, że oczyszczają w otwartych naczyniach użytkownika. Nasze urządzenia jest w systemie zamkniętym i w ruchomym koszy co zwiększa jego skuteczność. Jednak biorąc pod uwagę przeprowadzone badania okazało się, że model ECO 04 i ECO 05 są najskuteczniejsze i wyniki są lepsze niż w modelu ECO 03. Stąd decyzja, aby wprowadzić na nasz rynek najlepsze i najskuteczniejsze urządzenia.

Jak poznać że urządzenia pracują prawidłowo?

Bardzo prosto. W modelu ECO 04 zaraz po uruchomieniu zaczyna obracać się kosz, a za chwilę czuć zapach ozonu wydobywającego się przez otwory (jak po burzy) w klapie urządzenia. W modelu ECO 05 zaczyna być widoczna rotacja wody na powierzchni i czasami zaczyna zaparowywać klapa. Czuć też specyficzny bardzo delikatny zapach którego trudno nazwać.

Czy te urządzenia bardzo hałasują podczas pracy?

Absolutnie nie. Hałas jest bardzo mały wynikający tylko z pracy silnika kosza obrotowego w modelu ECO 04, natomiast w modelu ECO 05 ten hałas jest jeszcze mniejszy, ponieważ tam nie ma kosza obrotowego.

Po oczyszczeniu czasami na powierzchni pojawia się piana, szczególnie przy drobiu. Czy to jest normalne?

Tak, jest to normalny proces. Ta piana jest skutkiem oczyszczenia produktów. Pojawia się to przy najgorszych jakościowo produktach żywnościowych. Drób, kasze, mięso. Piana ma konsystencję „glutu”. Jest to chemia usunięta z żywności. Jest łatwopalna.

Urządzenia są zaprogramowane na automatyczny czas pracy. Skąd mam wiedzieć, że moje produkty są oczyszczone?

Czas jaki został zaprogramowany na oczyszczenie produktów wynika z badań. Inny jest dla mięsa, a inny dla warzyw, a jeszcze inny jest dla ziaren. Można oczywiście uruchomić proces oczyszczania po raz kolejny czy wielokrotnie. Wszystko jest uzależnione od jakości naszych produktów. Proszę pamiętać, że różne produkty mają różną strukturę. Inną ma ziemniak czy papryka a inną ma jabłko czy śliwka. Proces i czas oczyszczania będą zatem różne. Nasze testy potwierdziły, że niektóre produkty warto oczyścić dwu czy nawet trzy krotnie.
Przy gorszej jakości produktów po oczyszczeniu pojawia się na powierzchni piana.

Jaka jest gwarancja na te urządzenia?

Oczywiście zgodnie z Polskim i Unii Europejskim prawem konsument otrzymuje dwuletnią gwarancję na całe urządzenie. Przy zakupie klient otrzymuję kartę gwarancyjną w której zawarte sią warunki. W przypadku problemu telefonicznie lub mailowo kontaktuje się z serwisem. Jeśli jest potrzeba naprawy w serwisie klient urządzenie pakuje i wysyła kurierem do serwisu. Kurier odbiera przesyłkę w miejscu ustalonym z klientem. Koszt wysyłki w obie strony ponosi serwis.

Dlaczego to urządzenie jest takie duże, gdzie ja to postawie?

Wynika to z tego, że do jego wnętrza musimy wsadzić odpowiednią ilość produktów. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie byłoby to wygodne, jeśli musielibyśmy do przygotowania posiłku robić tą czynność wile razy po kilka sztuk. Za jednym razem możemy wsadzić kilka porcji mięsa czy warzywa do całego obiadu. Co do lokalizacji. No cóż każdy ma inne warunki. Urządzenia są z wyglądu bardzo ładne i pasują do każdej kuchni. Ostatecznie przy braku miejsca można urządzenie postawić gdzie indziej. Nasze zdrowie jest ważniejsze niż argument, że brak miejsca do postawienia.

Dlaczego te urządzenia tyle kosztują?

Jak każda nowość, która pojawia się na każdym rynku zawsze ma swoją cenę. Jednak największą wartością i kosztem jest tu technologia, za pomocą której osiągamy zamierzony efekt.
Można by powiedzieć, że na własnym i swojej rodziny zdrowiu się nie oszczędza.
Jak kiedyś powiedziała dr. Jadwiga Kempisty autorka książki „Leczenie żywieniem” że „lepiej wydać trochę więcej na zdrowy tryb życia i długo się cieszyć dobrym zdrowiem teraz niż na stare lata chorować i wydawać na lekarzy i lekarstwa z apteki”.
Oczywiście dochodzą koszty produkcji, importu, olbrzymie koszty transportu, cła, podatki, VAT, gwarancji. Tego nie unikniemy.

Gdzie można fizycznie zobaczyć te urządzenia?

Jest na dziś trzech dystrybutorów. Można umówić się z nimi i zobaczyć u nich.
Są organizowane spotkania na których są prezentowane te urządzenia. Warto śledzić nasz FanPage  oraz dystrybutorów na Facebooku.

Gdzie są produkowane te urządzenia?

Dzisiejszy rynek producencki jest prawie na całym świecie jednakowy. Siedziby różnych marek, firm, korporacji są nadal tam, gdzie były. Jednak fabryki i zakłady produkcyjne ich produktów zostały przeniesione. Największym skupiskiem zakładów produkcyjnych jest na dziś Azja, a szczególnie Chiny. Dlaczego tak jest nie będziemy tego analizować. Największym argumentem jest ekonomia i koszty produkcji. Właśnie tam są produkowane nasze urządzenia.

Czy można z wami współpracować i zostać dystrybutorem?

Oczywiście jest taka możliwość. Zapraszamy do kontaktu, wszystkie dane znajdują się w stopce strony.

MultiCoop Jerzy Hanus
35-232 Rzeszów, ul. Owocowa 50
NIP 813-156-30-67

Tel. +48 664 952 781
e-mail: biuro@vividi.pl

Pracujemy od poniedziałku do piątku od 9.00 do 17.00

Vividi.pl © Copyright 2021